top of page

Bodem

Ten noorden van Amsterdam is er namelijk veel weidegebied waarin de grondwaterstand hoog wordt gehouden om het veen, zoveel mogelijk, te behouden. Hierdoor is de veenondergrond hier bewaard gebleven. In het zuiden is deze veenlaag, door ontginning, verdwenen en is hier een meer ontstaan. Dit meer is daarna drooggemalen, waardoor de bodem onder het voormalige veen werd blootgelegd. Deze onderliggende bodem is de klei die door de zee is afgezet toen dit gebied nog uit kwelders en slikken bestond. 

​
 

Vanuit de landschapsvorming is gebleken dat Amsterdam is gelegen op veencomplexen en in het stroomgebied van een rivier. Dit is ook terug te zien in de ondiepe bodem. Rond Amsterdam liggen er diverse veen- en kleigronden. Aan de noordzijde van de stad zijn het voornamelijk veengronden, terwijl het zuiden voornamelijk uit kleigronden bestaan. Hiervoor is een goede reden.  
 

​
 

Kaart Amsterdam Havengebied A3_bodemkaart geabstraheert.jpg

Bodemkaart Amsterdam Haven-stad

​
 

Bodemprofiel

Hieronder liggen formaties uit de op één na laatste ijstijd. Dit zijn gestuwde afzettingen en de Eem formatie. Dit zijn gestuwde materialen die door het landijs hier zijn neergelegd.  

Bodemprofiel amsterdam.jpg

Bodemprofiel Amsterdam Haven-stad (doorsnede lijn te zien op bodemkaart)
 

In de diepere ondergrond zijn er andere formaties te zien die door andere processen zijn afgezet. De formatie onder de holocene afzetting (veen en klei afzettingen) is de formatie van Boxtel. Dit is een zandige windafzetting afkomstig uit de laatste ijstijd. Het zand is hier door de wind afgezet vanaf de huidige bodem van de Noordzee. 
Hieronder ligt de formatie van Kreftenheye. Dit is een rivierafzetting uit de tijd tussen de laatste en op één na laatste ijstijd. Deze rivierafzetting bestaan uit voornamelijk klei en zand. 

 

bottom of page