Watersysteem
De omgeving van de Minervahaven wordt afgewaterd op het IJ. Dit wordt gedaan door het wegpompen van water doormiddel van gemalen. Dit wegpompen van het water is nodig om de polders droog en bewoonbaar te houden. Verder worden de riviertjes/kanalen die richting het IJ afwateren afgesloten met een sluis of een gemaal. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het brakke water van Het IJ mengt met het zoete water in het achterland van het IJ.
In de Minervahaven is er geen bemaling van gemalen. Dit komt doordat de Minervahaven op een aangeplempt land ligt, wat voornamelijk bestaat uit zand. Dit ligt verhoogd in het landschap en heeft daarom geen problemen met een hoge grondwaterstand die weggemalen moet worden.
Watersysteem Amsterdam Haven-stad
Watersysteem Amsterdam Haven-stad
Waterkwaliteit en zwemmogelijkheden
Het water van het IJ is niet geschikt om in te zwemmen (Westkrant, 2020). Het water van bijvoorbeeld de nabijgelegen Houthaven staat in open verbinding van het IJ. Het water van het IJ is een verzameling van het water dat vanuit het achterliggende gebied afgevoerd moet worden. Hierdoor voldoet het niet aan de kwaliteitseisen vanuit de Europese richtlijnen. Het zwemmen in open water is dus altijd op eigen risico (Amsterdam, 2021). In het vaarwater is het verboden om te zwemmen vanwege het slechte zicht vanaf boten en schepen. De waterkwaliteit wordt ook niet gecontroleerd en kan een sterke stroming staan.
Waterkwaliteit en zwemlocaties Amsterdam Haven-stad
Bronnen:
​
Zwemmen in de houthavens: De Vente, M. (2020, 13 september). Gemeente waarschuwt voor zwemmen in Houthaven. De Westkrant. Geraadpleegd op 10 november 2021, van https://www.dewestkrant.nl/gemeente-waarschuwt-voor-zwemmen-in-houthaven/
​
Mag ik zwemmen in open wateren van Amsterdam?: A. (2021, 13 juli). Mag ik in Amsterdam zwemmen in open water? Amsterdam.nl. Geraadpleegd op 10 november 2021, van https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7BD6E280FB-4A76-40A0-9B88-12B87E446FA6%7D
​