top of page

Bouwkunde

Op de kaart is te zien dat er verschillende deelgebieden zijn qua bebouwing. Hierbij is gekeken naar de sterkste karakters van de gebouwen. Verder zijn er per locatie verschillende foto’s weergegeven waarop te zien is hoe de bebouwing er op deze locaties uit ziet. 

​

Bedrijventerrein 

Dit bedrijventerrein is wat nieuwer, de bedrijven die er staan zijn blokken. De straten zijn hier dan ook op aangepast.  

 

De houthavens  

De houthavens zijn een nieuwbouwwijk die vanaf 2015 gebouwd zijn. Er zijn nieuwe grachten uitgegraven en er zijn zeven kunstmatige eilanden aangelegd. Hierop wordt een nieuw woon- en werkgebied gebouwd dat uit zo'n 1.700 woningen. De voormalige pontsteiger was het eerste project voor permanente nieuwbouw in de Houthaven. Daar werd een 82 meter hoog gebouw neergezet, het zogenaamde Pontsteigergebouw, met daarin voornamelijk woningen in het duurdere segment. (Houthavens, 2021) 

​

Spaarndammerbuurt  

De Spaandammerbuurt is een wijk in Amsterdam-West. Het is gelegen tussen het centrum van Amsterdam en het Westelijk havengebied. De wijk bestaat uit arbeiderswoningen. Deze waren vooral bestemd voor havenarbeiders, die hun werk in de nabije havens vonden. De beroemdste gebouwen in de Spaarndammerbuurt zijn de door Michel de Klerk ontworpen arbeiderswoningen in de stijl van de Amsterdamse School, gelegen bij het Spaarndammerplantsoen. Het meest opvallende ontwerp is 'Het Schip', gelegen langs de Zaanstraat. De woningen waren 'paleisjes voor de arbeiders'. Niet eerder was er zoveel zorg besteed aan de vormgeving van arbeiderswoningen.  (Spaarndammerbuurt, 2021)

​

Pontsteiger  

De pontsteiger is een gebouw wat in de houthaven staat, dit gebouw is erg opvallend door de architectuur. De bouw van dit gebouw is in 2015 gestart. 

​

Nieuwe loodsen 

De nieuwe loodsen in dit gebied zijn ook al wat ouder maar erg typerend. De nieuwe loodsen zijn erg langwerpig en nemen de gehele lengte of een groot geteelde van de lengtes van de kades. Het zijn grote loodsen die veel ruimte innemen, in tegenstelling tot de wat oudere loodsen zijn deze erg functioneel gebouwd en is er voor een andere bouwstijl gekozen.  

​

Oude industrie 

De oude industrie is erg aanwezig in dit gebied, zo heb je bijvoorbeeld een belangrijk gebouw voor dit gebied, de Houtveemloods, dit is een oude loods voor hout overslag. De houtveemloods werd voornamelijk in de jaren 50 gebruikt. Verder zie je in de oude industrie dat er veel silo’s staan. De bebouwing is ook op een andere manier gebouwd, hier zie je dat het kleinere loodsen of opslagplekken zijn en een stuk meer verspreid. Veel van de oude industrie is ook verpauperd. Zo is er de ICL, dit is een kunstmestbedrijf wat op de hoek staat van een oud industrie stuk. Verder heb je ook nog een staal opslag plek, hier is niet veel bebouwing te vinden omdat alle ruimte wordt gebruikt voor het opslaan van het staal.   

​

Rangeerterrein 

Tussen de oude en nieuwe bebouwing is een oud rangeerterrein te vinden. Hier werd dan of spullen vanuit boten naar andere plekken vervoerd, of dit was om spullen vanuit buiten de stad naar het gebied te vervoeren.  

​

Nieuwe bebouwing 

Er is ook nieuwe bebouwing in het gebied. Deze bebouwing bestaat uit grote moderne gebouwen waar veelal modebedrijven inzitten. De nieuwe bebouwing is vooral een bedrijventerrein. Het is een groot verschil met de oude industrie.  

 

Kaart Amsterdam Havengebied gecombineerd deelgebieden bebouwing.jpg

Deelgebieden typen bebouwing met aanduiding locaties foto's

Toponiemen

Toponiemen

Kaart Amsterdam Havengebied A3_luchtfoto.jpg

Luchtfoto inclusief toponiemen Amsterdam Haven-stad

Bronnen:

​

Houthavens. (2021, oktober 10). Opgehaald van https://nl.wikipedia.org/wiki/Houthavens_(Amsterdam) 

 

Spaarndammerbuurt. (2021, oktober 8 ). Opgehaald van https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaarndammerbuurt 

bottom of page