Klimaat
Klimaat van Nederland
​
Nederland heeft een zogenoemd gematigd maritiem klimaat. Dit betekend dat het klimaat veel invloed heeft vanuit zee. De Noord-Atlantische golfstroom heeft het grootste effect op het zeeklimaat van Nederland en Europa. Deze voert warme lucht aan vanuit de Golf van Mexico en zorgt dus ook voor de warme lucht die het smelten van de poolkappen veroorzaakt. Een aantal wetenschappers hebben berekeningsvoorspellingen gemaakt waarbij de Golfstroom in een warme wereld mogelijk kan afnemen. (Independent, 2015)
​
​
​
Hitte-eiland effect
​
Hittestress is een begrip dat aangeeft dat er een sterk verhoogde gevoelstemperatuur waar te nemen is. Deze voelt onaangenaam en kan zelfs op zekere hoogte schadelijk zijn voor mensen en dieren. Hittestress ontstaat met name door grote verharde oppervlakken, terwijl aanwezigheid van schaduw en beplanting het kan verlagen. In een veranderend klimaat kan de kans op hittestress toenemen en zullen hete dagen vaker voorkomen en hitte periodes langer duren.
In sommige stedelijke gebieden loopt de luchttemperatuur op bepaalde momenten in het jaar al op met wel 10 graden Celsius ten opzichte van het buitengebied. De temperatuur in de stad is naar verhouding hoger als gevolg van menselijk ingrijpen in de leefomgeving. Door aanbrengen van versteende plekken, gebouwen en pleinen wordt warmte overdag langer vastgehouden en opgeslagen en snachts slechter losgelaten. Water, lucht en een groene omgeving voorkomen de hitte, dat is duidelijk te zien aan het IJ, de grachten en de groene lobben van Amsterdam, zoals de Brettenzone.
​
​
Kaart hitte-eilandeffect Amsterdam Haven-stad
Bodemdaling
​
Een gevolg van langdurige hitte periodes is het fenomeen bodemdaling. Door verdroging van de bodem kan het gaan inklinken. In veengebieden zoals waar Amsterdam in is gevestigd is het goed waar te nemen. Het veen kan gemiddeld tot wel 2 centimeter per jaar dalen, afhangend van het grondwaterpeil.
Amsterdam heeft ook een aantal aangeplempte eilanden in de stad. Dit zijn met zand opgespoten. Deze hebben ook een grotere dalingskans. Voorbeelden van deze eilanden zijn de station-eilanden waarop het centraal station gebouwd is. Het westelijk havengebied is ook met zand opgehoogd en heeft daardoor ook kans dat het gaat verzakken.
​
​
Kaart bodemdaling Amsterdam Haven-stad
Wateroverlast
Naast langere droogteperiodes komt er ook steeds vaker extreem noodweer voor. Dit maakt de overstromingskans in steden ook groter. Dit komt wederom ook door grote hoeveelheden aan gesteente in de stad. Het water kan slecht infiltreren in de bodem en wordt naar het riool gestuurd. Dit kan een grotere hoeveelheid aan stortbuien niet goed verwerken waardoor het overbelast wordt. Door groen en water adaptieve maatregelen toe te voegen kan het stedelijk gebied beter inspelen op wateroverlast.
​
Het westelijk havengebied is een van deze versteende ruimtes in de stad. Het voordeel is dat het water hier snel naar het IJ of een van de havens kan stromen. Helaas stroomt dit ook de Spaarndammerbuurt en Brettenzone in. Dit is met name voor de Spaarndammerbuurt een probleem. Dit geeft ook een goed idee hoe Havenstad het in de toekomst ook kan vergaan, als de stad dus niet beter op droogte en wateroverlast wordt ingericht.
​
​
Kaart wateroverlast Amsterdam Haven-stad